2012. november 17., szombat

...és hogy miért is Kukália?

Az ágasegyházi kovács, Ballabás Sándor ezt a történetet hallotta erről:

"Azért hívták Kukáliának, mert a fiatal pár házat építött. Oszt elmentek megnézni a házat, hogy is épül a ház. De még nem volt bepucolva, osztán az új ember felesége Ália volt. Oszt, a vályogon keresztül azt mondja az ember:
- Kukk, Ália! - a vályognyíláson átnézett.
Hetényben tótoknak csúfolták a kerekegyháziakat. Mert a falu annak idején tót község volt. Haragudtak érte. Nem mehetett be hetényi ember oda, vagy azok se gyühettek ide, mert akkor nagy baj volt..."

A képet Torma Katalin készítette!

Kadafalván Pankotai Mihálytól hallottam a kerekegyházi csúfoló egy változatát:

"Régen voltak itt országos kirakodó vásárok. Ott is fiatalok árultak, a sátorban iszogattak.
Oszt a sátorban ivás közben elég volt annyit mondani a kerekegyháziaknak, hogy:
- Kukália, sátor nélkül, nincsen a lány legény nélkül...
Oszt erre aztán hatalmas verekedés tört ki. Még orvost is kellett hívni, úgy összeverekedtek.
Hetényben úgy tartották, hogy Kerekegyházán van a világ vége, mert nem ment tovább ott a vonat sem. Nagyon haragudtak érte, ha ezt mondtuk nekik."

(Forrás: Beleznai Zsuzsa: Falucsúfoló mesék Kecskemét környékén)

1 megjegyzés:

  1. Én úgy hallottam,azért volt KUKÁLIA, mert soknyelvű nép lakott itt a kezdetekben,ezért nem értették meg egymást, és csak néztek kukán egymásra. KUKÁTLIA. /Vicinális kitérő/ Kitérő ez....kukukukk! Látott ilyet Habakukk ? Lajosmizse s Izsák közt,százféle faj összejött: -Oláh,tót,szerb,magyar,rác. -Dán,bunyevác,holland,szász.
    -Egy irányba összefut,-s épít ott egy nagy falut. - Szót érteni nem tudtak,csak egymásra bámultak. -Ennyiféle nemzetség....s egymást megnem értenék ? -Nevet is kap !..,Uramfia !!!! Így lett a: - ''KUKÁLIA,,

    VálaszTörlés