2012. november 28., szerda

Kerekegyháza Keresztjei 1. - Csonka - kereszt a Búhegyben

Kerekegyháza területén jelenleg 18 úgynevezett útmenti kereszt található. Ezek közül az egyik a Csonka-kereszt, amelyet Hazag László a kerekegyházi keresztekről szóló kiadványában "a szegénység keresztjének" is nevez. Az elnevezés nem véletlen, hiszen a kereszt Kerekegyháza egyik legszegényebb területén a Búhegy-dűlőben található még ma is. A kereszt történetéről sajnos nem sokat lehet tudni, állításának időpontja sem teljesen pontosan ismert. Az 1930-as években a kereszt melletti tanyán lakott egy Csonka névre hallgató család, ők állították vagy állíttatták ezt a keresztet hitük jeléül. 


A tanya jelenleg...

  A keresztet 2011-ben a tanya jelenlegi tulajdonosa és a kereszthez köthető Csonka-család kerekegyházi leszármazottjai felújíttatták, lévén elég rossz állapotban volt már ez a - régi állapotában - valóban szegényes kereszt, mely a felújításig mindenféle díszítéstől és felirattól teljesen mentes volt. Ez is hűen tükrözte a környék valódi szegénységét.

2011-ben (azóta került rá Jézuska is)
A "régi kereszt
A Búhegy-dűlői iskoláról röviden: Klebelsberg Kunó hatására az 1920-as és 1930-as években rengeteg tanyasi iskola épült a városok, falvak határaiban, segítve ezzel az ott élő emberek taníttatását. Így épült meg a Búhegy-dűlőben is 1928-ban egy iskola, melynek első tanítója Véges Béla volt. 

Részlet 1964-ből a Magyar Filmhíradóból: a) Fafaragó szakkör [Kerekegyháza] 
"Népművészeti és fafaragó szakkört alakított Véges Béla kerekegyházi nyugdíjas tanító. Ez az első Bács-Kiskun megyében. Tanítványai a helybeli általános iskola növendékei. Ismerkednek a faragással és ki-ki fantáziája szerint alkotja apró figuráit. Ezeket a kis játékokat a kerekegyházi óvodásoknak műveskedik."

A Búhegy, és régi iskolája és a Csonka-kereszt egy régi térképen


[Megjegyzés: a "régi" keresztről készült képet Sántaőz készítette! Köszönjük!]

1 megjegyzés:

  1. Kedves Sz.Z.!
    A tisztesség és a köszönet megköveteli tőlem, hogy egy kis helyesbítést kérjek.
    A Csonka keresztet valóban a nagyszüleim állíttatták a fent jelzett időben. De a felújításról sajnos lekéstünk. Mire a tanya tulajdonosával felvettük a kapcsolatot a kereszt felújítása már folyamatban volt. Köszönettel és hálával tartozom a családnak.Köszönöm hogy lehetőséget biztosítottak eddig is, és remélem ezután is, hogy a tanyánál és a keresztnél csendesen emlékezzünk szeretteinkre.

    Tisztelettel:
    Szabó Attiláné
    id.Csonka József unokája

    VálaszTörlés