2013. január 15., kedd

Szikes tavak Kerekegyháza határában 1.

Kerekegyháza határában, a várost nyugati irányban elhagyva, a Kerekegyháza - Szabadszállás közötti aszfaltút mellett terül el a Kiskunsági Nemzeti Park részét is képező Kondor-tó. 
A Kiskunságban számtalan mennyiségben találhatóak meg a jelenlegi falvak és városok határaitól nem messze elhelyezkedő szikes-tavak. Ezek sekély vízmélységű, de ennek ellenére többnyire nagy kiterjedésű tavak, melyek szárazabb időszakokban kiszáradtak, majd csapadékosabb években megteltek vízzel. 
Borovszky Samu így ír ezekről a tavakról: "Azon tavak azonban, a melyek még részleges lefolyással sem bírtak, növényzet nélküli szikes tavak voltak és mint a többiek, a szomszédos halmoknak leszivárgó vagy leszűrődő csapadék-vizeiből táplálkoztak.
Időnként igen száraz években a tavaknak legtöbbje kiszáradt. Ilyenkor a sziksó seprése a népnek mindaddig keresetforrásul szolgált, míg a tengeri vagy kősóból a sziksónak olcsó előállítása ezen forrást meg nem szüntette.
A kisöpört sziksót többek között mosáshoz használták, de hasznát vették az üveggyártásban is, vagy például vízlágyításban.
A tó hossza körülbelül 3-4, szélessége pedig 1-1,5 km, vízmélysége pedig 1m körüli (csapadékosabb időszakokban). Kedvelt állomása a madaraink vonulásának.
A tó partjára épült egy mára már védett épületnek számító tanya, a Halász-tanya (erről egy későbbi bejegyzésben bővebben)!
A Kondor-tó egy 1778-as térképen is már szerepel. Eszerint a régi neve Kender-szék lehetett: 

Kender-Szék 1778-ból (Forrás: arcanum)
Egy későbbi, 1885-ös térképen már a jelenlegi nevét viseli: 

A jelenlegi nevét viselő, Kondor-tó 1885-ben (Forrás: arcanum)

Az egykori élővilággal és vízzel teli tóban jelenleg nincs víz, ám 2011-ben a sok csapadéknak köszönhetően - ha nem is teljesen - megtelt vízzel, otthont adva ezzel rengeteg madárnak!
Kondor-tó 2011-ben
Kondor-tó 2011-ben
És 2012. tavaszán!
Már-már azt hihette az ember, hogy az 1980-as években már végleg kiszáradtnak vélt tó végre hosszú évek után újra régi fényében fog virágozni, sajnos a szárazság ismét erősebb volt, így 2012. nyarán újra eltűnt belőle a víz, és vele együtt élővilágának nagy része is!

8 megjegyzés:

  1. Még sok ilyen bejegyzést és még több olvasót kívánok a Kerekegyházi Értékmentőnek!
    sántaőz

    VálaszTörlés
  2. Jó lenne, ha ezt az oldalt olvassák a kerekiek, ezután segítenék a munkádat anyagokkal (képekkel, történetekkel, egyéb ismeretekkel) vagy írnának is akár és közzé tennék itt!
    ;)

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok, ma leltem rá az oldalra, igyekszem rendszeres olvasóvá válni. :) Jövőre terv szerint már helyiek leszünk. Sok-sok kérdésem lenne, de előbb olvasok, aztán kérdezek.
    skatya

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!!
      Örülök, hogy ránk találtál! Remélem sok hasznos információt tartalmaz számodra az oldal! Ha bármi kérdésed, vagy esetleg ötleted akad, írj nyugodtan!!
      Jó olvasgatást és nézelődést az oldalon és a társoldalakon, amelyek szintén rengeteg érdekességet kínálnak!
      Üdv

      (Mi tavaly költöztünk Kerekegyházára, és egyáltalán nem bánjuk :))

      Törlés
  4. Igen, mindenképp hasznosnak találom az oldalt. Mi jövő évben költözünk oda, külterületre, tanyára, de Kerekegyháza is a mindennapjaink része lesz. Építkezni szeretnénk majd, meglévőt bontani, és annak a helyére, ezzel kapcsolatban érdekelnek majd a jogszabályok, illetve hallottam most olyanról is, hogy idén bevezetik minden 1 hektárnál kisebb földterület bejelentési kötelezettségét is. Első sorban ezeknek járnék utána, de lévén lovasok vagyunk, minden szegletet a környéken majd be akarunk barangolni. :) Bár párom már ismeri a környéken, én még azonban új leszek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jogszabályokban sajnos egyáltalán nem vagyok otthon, szerintem mindenképpen kérdezz meg az önkormányzatnál egy illetékes embert, ott biztosan tudnak segíteni!
      A környéken nagyon sok érdekesség és látnivaló van, mindenkit csak arra tudok buzdítani, hogy ismerje meg lakóhelyének közvetlen környezetét!
      Lesznek túrák a környéken, a programajánlóban meg is tudod ezeket nézni, bárki részt vehet ezeken!

      Törlés
    2. Majd felkeresek valakit ez ügyben mindenképp. Túrákon egyenlőre nem tudok részt venni lévén most még ritkán vagyunk ott, de jövő évtől bármi szóba jöhet :)

      Törlés