2013. január 22., kedd

André Alajos és a városi könyvtár

1989 óta minden évben ezen a napon, január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, 1823-ben ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a saját és egyben a magyar nép egyik legfontosabb művét, a Himnusz-t. A megemlékezések, a kultúrális műsorok sora ezen a napon szinte megszámlálhatatlan, ezzel a bejegyzéssel emlékezünk meg itt erről a jeles napról: 

André Alajos (Forrás: kerekegyhaza.hu)

 André Alajosról (1872-1921) viszonylag keveset tudni (családja és az ő története további kutatást és gyűjtést igényel), annak ellenére, hogy sokat tett városunk fejlődéséért, hiszen ő alapította a kerekegyházi könyvtárat. Múltjából annyi bizonyos, hogy az első világháborúban harcolt, majd Olaszországból betegen hazatérve, fiatalon halt meg.
Sírja ma is a kerekegyházi temetőben található:

Az egyik André sírhely Kerekegyházán
A könyvtár (Forrás: kerekegyhaza.hu)

A könyvtár épületét 1905 és 1907 között építette. A homlokzaton látható mellszobrok I. Ferenc Józsefet és felesége, Erzsébet királynét ábrázolja, leírások szerint egy ismeretlen olasz szobrásszal készíttette. (És hogy honnan is eredhet a kapcsolat, egy későbbi bejegyzésből kiderül.) 
A barokk stílusjegyeket hordozó épület állapota sokáig folyamatosan romlott, ám a 2005-ös felújítás szinte újjá varázsolta a gyönyörű épületet, az átadás 2007-ben történt meg, azóta az épület újra otthont ad a könyvtárnak, illetve a pincében működik az Ifjúsági Klub is.
A könyvtár közel 23000 kötettel gazdagítja a város kultúrális életét.

1 megjegyzés: