2013. szeptember 22., vasárnap

Táncmulatság 1861-ben

Az alábbi érdekes bejegyzés ismét Kenyeres Tibornak köszönhető. Ezúttal egy 1861-es "tánczmulatságra" szóló meghívót kaptam tőle, mellékelve hozzá egy igen részletes és olvasmányos magyarázatot is, amit engedélyével közzé is teszek! Köszönöm!

Meghívó


"A 12,5x16,4 centiméter nagyságú, sárgásbarna papírra nyomott meghívó értelmezéséhez:

[A „T.cz.” rövidítés tisztelt czímzettet jelent, kézzel beírható volt oda a név. A bemeneti díj 1 „fr.o.é.” volt. A rövidítés feloldása: forint osztrák értékben. 1857-ben egy császári nyílt parancs vezette be a Magyar Királyság területén is az ausztriai értékszámítást, erre utalt a rövidítés, hogy az addigi – magyar királyságbeli - értékszámítástól meg lehessen különböztetni. Viszonyítás kérdése, hogy 1 forint akkoriban soknak vagy kevésnek volt tekinthető. 1861-ben általában egy városi református kántor díja temetésenként (attól függően, hogy csak énekszós vagy prédikációs temetés volt) 40, illetve 80 krajcárra rúgott. A korban közkedvelt, képes, 12 oldalas Vasárnapi Újság című hetilap félévi előfizetési díja 3 forint o. é. volt 1861-ben. A 16 oldalon megjelenő, Protestáns Egyházi és Iskolai Lap című országos hetilap félévi előfizetési díja vidékre 3 forint 70 krajcár volt. Egy bőrkötéses Biblia ára 1 forint 75 krajcár volt. A Kecskeméti Református Egyházközségben 1861-ben egy elemi iskolai férfitanítói éves fizetés 420 forint volt és még minden diáktól (70 fő) 40 krajcár.]

Lássuk, miről mesél e meghívó. Az „Árokszállási Kerekegyháza” településünk utóbbi történetének legrégebbi elnevezése. Arra utalt, hogy ezt a török időkben elnéptelenedett kerekegyházi pusztát 1745-ben legnagyobb részben Jászárokszállás városa váltotta meg, ahol aztán a jászok a tőkéjüket megtestesítő gulyáikat tartották, majd 1857-ben új települést alakítottak e helyütt ki, először kitűzetve az utcák és telkek helyét, majd a telkeket áruba bocsátották. A jászárokszállási település-alapításra utalt az Árokszállási Kerekegyháza név, majd a Jászkerekegyháza név. 1900-tól már csak Kerekegyháza nevet viselt a község. Valószínűleg a Kecskemétről idetelepülők (kb. 100 család) és a Kunszentmiklósról származó néhány család lehetett református. Az első ismert, szervezett és nyilvános református istentiszteletet 1861 húsvétján (márc 31.) tartotta a helyi reformátusoknak Fehér Péter kecskeméti főgimnáziumi tanár. Majd 1861. június 16. napján Fördős Lajos, a kecskeméti ref. egyházmegye esperese közgyűlést tartott az ittenieknek, akik elhatározták az egyházközség alapítását és tervbe vették templom és iskola építését. Bizonyosan ebbe a sorba illett az 1861. augusztus 20.-ára kitűzött táncmulatság. Megadták a módját, mert igényes meghívót is készíttettek Kecskeméten. Szilády Károly nyomdája 1841-ben kezdette meg a működését. Rövid idő elteltével a legjobb kritikákat kapta, dicsérték technikai színvonalát, korrektségét, tisztaságát, pontosságát, az esztétikus megjelenést. Természetesen nemcsak könyvek nyomtatásával foglalkozott, hanem minden olyan terméket előállított, amelyre kereslet volt (kivéve a naptárakat, kalendáriumokat), így: báli, esküvői és egyéb meghívók, táncrendek, belépőjegyek, cégkártyák, nyereménysorsjegyek, hirdetmények, oklevelek, gyászlapok, színlapok. Halála után, 1871-től utódai folytatták az ipart. Szilágyi Tibor meteorológus gyűjtéséből (Időjárási események Kecskeméten a XVII-XIX. században Kecskemét, 1999) tudjuk, hogy 1861 augusztusa Kecskeméten eléggé esős volt, de azt még nem tudjuk, hogy a táncmulatság hogyan is sikerült. 
 
                                                                                                                      K.T."

                                                                                                                              

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése