2013. március 20., szerda

Szovjet katonai parancsnokság Kerekegyházán 1945 nyarán?

Eddig más írott forrásban nem találkoztunk azzal az állítással, amelyet a SZEB egyik szovjet vezetője közölt a magyar kormány részéről vele tárgyaló politikusokkal. Íme:


„Ugyancsak Beljanov vezérőrnagy közli, hogy Kerekegyházán, a község kérelmét figyelembe véve, ideiglenes katonai parancsnokságot állítottak fel.”


Az idézet forrása az 1945. augusztus 18. napján készült feljegyzés 6. része, amely feljegyzés a Szövetséges Ellenőrző Bizottság képviseletében tárgyaló Szviridov altábornagy, Beljanov vezérőrnagy, valamint Erdei Ferenc belügyminiszter és Farkas Mihály belügyminisztériumi államtitkár közötti tárgyalásról készült. 
Az irat lelőhelye a MOL. Közli: Baráth Magdolna – Cseh Gergő Bendegúz: A SZEB és Magyarország 1945 nyarán = Társadalmi Szemle, 1996. 5. szám 80-93. oldal. 

A SZEB tagjai (forrás: lazarus.elte.hu)


Kiegészítés: 

A Szövetséges Ellenőrző Bizottságok (SZEB) a második világháború után győztes hatalmak által a fegyverszünet betartására és a kormányok működésének ellenőrzésére megalakított testületek voltak a legyőzött országokban a győztes hatalmak részvételével. Churchill és Sztálin 1944 októberében találkoztak, hogy megtárgyalják a háború utáni rendezést és a befolyási övezetek kérdését. A szovjetek megszállta területeken a SZEB-eket gyakorlatilag ők ellenőrizték. A magyar Ideiglenes Nemzeti Kormány küldöttsége 1945. január 20.-án írta alá Moszkvában a fegyverszüneti megállapodást, amely az ország szuverenitását korlátozva az egyezmény betartatását a Szövetséges Ellenőrző Bizottságra bízta. A szovjetek elutasították a brit és amerikai szövetségesek javaslatát, hogy a szovjet elnökletű SZEB csak a szövetségesek egyetértésével hozhasson határozatokat. Kompromisszumként a szövetségesek csak konzultációs jogot kaptak. Az egyezménynek egyéb súlyos következményei is voltak: a SZEB a későbbiekben beleszólhatott a magyar választások szabályaiba és magyar állampolgárokat tartóztathatott le a magyar hatóságok vagy a szövetségesek beleegyezése nélkül. A SZEB elnöke Vorosilov marsall, első alelnöke Szviridov altábornagy és a szovjet kormány politikai megbízottja G. M. Puskin diplomata lett. Amerikai és angol missziója is volt. (forrás: www.wikipedia.hu)

A fenti bejegyzés hitelességének ellenőrzése még folyamatban van, ezért minden segítséget elfogadunk ez ügyben! Ha valakinek van olyan rokona, ismerőse, aki tudna mesélni erről a témáról (vagy éppen bármi másról, ami Kerekegyháza múltjához köthető), az kérem jelentkezzen!

A fenti bejegyzés létrejöttében segítségünkre volt Dr. Kenyeres Tibor! Köszönjük neki az újabb érdekességet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése